Publicat de: romanianwellness | iulie 1, 2013

Ce este dezvoltarea personala – invitatie la autocunoastere

Partea I – Sedinta 1: Ce este dezvoltarea personala; invitatie la autocunoastere

 Dezvoltare personala. Care este semnificatia acestei expresii?

In ultimii ani, foarte multa lume vorbeste despre dezvoltare personala; a devenit deja un cliseu in zona companiilor de training, o expresie “de lemn” a marilor corporatii si organizatii, care aloca fonduri pentru “dezvoltarea personala” a angajatilor; fie ca e vorba de training specializat, fie ca e vorba de soft skils, de team building, toata lumea spune si crede ca are parte de dezvoltare personala, prin intermediul acestor practici.

 E la moda, training-urile vin sa se suprapuna peste educatia noastra clasica, considerata depasita din punct de vedere informational si inadecvata din punct de vedere socio-economic.

 Frecvent, foarte frecvent, cu exceptia unor profesii extrem de specifice cum ar fi aceea de medic, de informatician sau notar, foarte multi oameni nu urmeaza un traseu profesional in corelatie cu pregatirea academica pe care o au.

 In special in management, oamenii ajung datorita unor calitati care nu au legatura cu pregatirea academica, ci mai degraba cu calitatile personale de leader. Astfel societatea confirma ineficienta sistemului de invatamant mediu si superior, si genereaza nevoia de “dezvoltare personala” a oamenilor care ajung sa ocupe diverse posturi sau sa detina diverse functii in domenii in care nu detin expertiza si educatia academica potrivita cu abilitatile si profilul lor.

 Dar sa ne oprim din divagatii, si sa devenim specifici:

Ce e dezvoltarea personala? Este procesul prin care ne insusim abilitati si capabilitati de a face lucruri pe care nu le-am mai facut in trecut, sau de a face in mod diferit lucrurile pe care le-am desfasurat tot timpul, obtinand astfel rezultate mai bune si satisfactii mai mari.

Care este neajunsul pe care il intampinam atunci cand in activitatea noastra beneficiem de training-urile pe care le organizeaza pentru noi organizatia – situatia cea mai comuna intalnita in tara noastra?

 Organizatia va acorda in mod firesc prioritate dezvoltarii abilitatilor noastre care ii sunt utile si necesare, si nu tuturor abilitatilor pe care ar trebui sa le dezvoltam, si pe care am dori noi sa le dezvoltam.

 Asta face ca de multe ori angajatii sa primeasca cu rezerve training-urile propuse de companie, si interesul scazut pe care il manifesta pentru acestea sa le scada si mai mult eficienta, si impactul in dezvoltarea personala a individului.

 De aici putem trage concluzia ca prima conditie pe care trebuie sa o indeplineasca cineva pentru a se dezvolta, este sa-si doreasca acest lucru. Atentie! Foarte multi oameni traiesc cu impresia ca odata ce au urmat un curs, au capatat si abilitatile necesare care au fost livrate in acel curs; considera ca au devenit mai buni, mai pregatiti si mai capabili, si in momentul in care au primit diploma de la trainer, pe care scrie ca “X-srl Training certifica participarea cu succes la cursul Y a lui Ionescu”, chiar daca Ionescu n-a priceput o iota din toata polologhia, si peste 3 zile a uitat si numele trainer-ului, iar peste o luna n-a mai ramas nimic din toata teoria si practica expusa, o va specifica la CV, si se va simti semnificativ mai intelept din acest motiv. Recunoasteti acest fenomen? Aceste training-uri pot fi surse si instrumente ale dezvoltarii personale, insa nu reprezinta dezvoltarea personala in sine.

 Ok, sper ca am reusit sa va transmit mesajul meu, si ca sa ma asigur rezum informatia si o pun in alta forma:

 Dezvoltarea personala nu este informatia cu care intri in contact, nu este informatia pe care ai retinut-o, ci felul in care te-ai schimbat dezvoltandu-ti calitatile personale. Informatia si practicile uzitate pentru dezvoltare personala sunt doar instrumente si resurse care iti netezesc drumul, insa vehicolul pe care il folosesti sa parcurgi acest drum este determinarea, iar drumul este experienta de viata pe care o acumulezi in timp.

 Dezvoltarea personala foloseste surse externe, dar e un proces care vine din interior, din trairile si concluziile pe care le tragem singuri din ceea ce vedem, intelegem, experimentam si descoperim.

 Acestea fiind spuse, deja putem sa punem intrebari.

Indiferent ca ne place sau nu, toti am fost la “scoala vietii” si ceea ce suntem azi e rezultatul acestei scoli care are tot atatia ani cati ani avem fiecare. Scoala vietii insa, in cele mai multe cazuri nu ne-a oferit sansa sa alegem ce anume vrem sa fim si sa  invatam.

 Societatea este un mare organism, in care institutiile sunt “creierul”, economia este coloana vertebrala, ramurile economice sunt scheletul, sistemul financiar este omologul sistemului circulator iar banii sunt sangele acestui organism; in acest organism, oamenii polivalenti si foarte adaptabili reprezinta celulele STEM, iar oamenii care aleg sa faca mereu aceleasi lucruri, care ar prefera sa faca acelasi job si sa ramana pe aceiasi pozitie si in aceiasi firma pana la pensie, celula obisnuita. Deci pentru ca societatea sa functioneze, fiecare parte a acestui organism trebuie sa-si indeplineasca functiile fiziologice.

Si tot ca intr-un organism, celulele se nasc, imbatranesc si mor, fiind inlocuite de alte celule. Durata de viata a acestor celule este data de multi factori, legati de conditiile in care “lucreaza” pentru organul din care fac parte, si de efortul si energia pe care o consuma ca sa-si indeplineasca misiunea. Cum va place comparatia mea? Cum e sa  fii o rotita din sistem? sa fii o celula dintr-un organ?

Dar sa nu ne pierdem speranta! In organism, la nivelul anumitor celule si tesuturi se pot produce modificari, care permit organismului sa evolueze si sa se adapteze la conditii de viata diferite, iar aceste modificari merg pana la nivelul ADN-ului celular. Atunci cand el este alterat, apar celulele canceroase si se dezvolta tumorile. Atunci cand este imbunatatit, celula ajuta in prima faza organismul sa se adapteze, si ulterior sa evolueze.

 ADN-ul, in comparatia noastra este constiinta individuala, cu tot ce presupune ea: cunostinte, valori, abilitati, determinare, motivare, sentimente si trairi si asa mai departe.

 Cu alte cuvinte, cei care au abilitatea de a se schimba pe ei insisi, pot determina in timp schimbarea si evolutia intregului sistem.

 Acum ma opresc aici cu aceasta paralela, si va las sa va ganditi: Care celula vreti sa fiti in acest organism? Celula specializata, care se naste traieste si moare deservind un sistem, sau celula STEM care poate evolua in orice celula este nevoie? Sau, de ce nu, celula a carui ADN modificat permite evolutia intregului organism?

 Cand vine vorba de dezvoltare personala, frumusetea este ca odata deveniti constienti de nevoile noastre si odata luata decizia de schimbare, putem parasi rolul celulei specializate, si putem evolua in celula STEM sau in celula cu ADN-ul imbunatatit.

Acum ca am incheiat cu introducerea, sa incepem travaliul:

Primul pas: Cine sunt? – este intrebarea pe care trebuie sa v-o puneti fiecare in parte, si apoi sa cautati raspunsul la ea

Deci: Cine sunt?

 Ionescu, 30 de ani, inginer, lucrez la Firma SRL, divortat, doi copii minori care stau la mama lor, am o casa, o masina, am un credit la banca,…. Stop! Eu am intrebat cine sunteti, nu ce sunteti!

Sa facem urmatorul exercitiu de imaginatie: Prin hazard, fiind plecat intr-o calatorie de afaceri, suferiti un accident in urma caruia ramaneti fara acte, si fara nici un bun care sa va ateste identitatea formala. Colac peste pupaza, in urma socului suferit deveniti amnezic si uitati ca va chiama Ionescu, ca aveti copii, masina, credit la banca, etc, etc, etc.

 Familia va da disparut, si cum in urma accidentului au decedat si disparut alte persoane, Asigurarea de viata va plateste creditul, sotia se alege cu casa si cu cei doi copii, s.a.m.d.

 Ce faceti in aceasta situatie? Singura posesie pe care o mai aveti si care va poate ajuta in aceste conditii este constiinta, cu tot tezaurul ei de experiente si cunostinte asimilate. Deci sa revenim la intrebare: Cine sunteti?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa va definiti identitatea dincolo de material, dincolo de exterior si dincolo de circumstante. Sunteti ceea ce ganditi, sunteti ceea ce va doriti, sunteti ceea ce faceti si sunteti ceea ce traiti.

Acum sa raspundem la urmatoarele intrebari care se genereaza din afirmatia de sus:

Care sunt gandurile cele mai frecvente pe care le aveti despre voi si despre ceea ce va inconjoara?

Ce calitati au aceste ganduri? Sunt puternice? Sunt pozitive? Sunt egoiste? Sunt altruiste? Privesc catre viitor? Privesc catre trecut? Sunt ale voastre sau le-ati imprumutat de la formatori de opinie? Va reprezinta?

Cate intrebari… va invit sa scrieti pe o foaie de hartie aceste intrebari, daca mai aveti altele sa le adaugati si apoi raspunsurile la fiecare intrebare in parte, luand cele mai semnificative 7 ganduri pe care le aveti, in ordinea importantei lor. Vom reveni mai tarziu asupra lor, pentru a continua exercitiul de autocunoastere impreuna.

Ce anume va doriti? Care este dorinta cea mai arzatoare care va determina existenta? Este ea legata de persoana voastra sau de cineva din exterior? Care sunt, in ordinea importantei cele mai importante 3 lucruri pe care le doriti?

Scrieti-le pe hartie, impreuna cu fiecare intrebare in parte, vom reveni la ele mai tarziu, pentru a continua exercitiul impreuna.

Acum urmatoarea intrebare: Care sunt lucrurile pe care le faceti cel mai frecvent? Care va sunt tabieturile si ritualurile zilnice? Si aici am rugamintea sa faceti o lista, in ordinea preferintelor a 7 lucruri pe care le faceti in mod curent si va marcheaza existenta.

Si acum, ceea ce traiti: Care sunt starile emotionale cele mai frecvente pe care le traiti?

Si aici o sa incerc sa va “ghidez” catre cateva stari si sentimente definitorii pentru natura umana:

Smerenie, Iubire, Bucurie, Mandrie, Recunostinta, Satisfactie, Multumire, Liniste sufleteasca, Consolare, Indiferenta, Plictiseala, Nemultumire, Frustrare, Revolta, Resemnare, Conflict, Dusmanie, Vanitate

Alegeti care din aceste sentimente sunt determinante pentru ceea ce traiti in fiecare zi, si puneti-le in antiteza in functie de ponderea si intensitatea lor astfel: Cele mai puternice si determinante in stanga, si cele mai putin evidente in dreapta.

Dar de ajuns pentru azi, voi reveni cu sedinta a 2-a in scurt timp.

Citeste aici si sedinta 2

Reclame

Responses

  1. […] Pentru Sedinta 1  https://romanianwellness.wordpress.com/2013/07/01/ce-este-dezvoltarea-personala-invitatie-la-autocuno… […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: