Chakre

 

Muladhara Chakra, sau chakra radacinii

Localizare – la baza coloanei vertebrale, in zona dintre anus si sex
Reprezentare simbolica – o floare de lotus cu 4 petale (4 nadi-uri sau canale energetice)
Reprezinta – constiinta obiectiva, priza asupra constiintei concrete terestre, fizice
Functia psihica controlata – vointa de a supravietui, controleaza instinctul de conservare, starea de siguranta launtrica, increderea in sine la nivel fizic, dorinta de acumulari materiale, profesia sau meseria aleasa, sentimentul de stabilitate, apartenenta la grup si identitatea de grup (familiala)
Temeri esentiale – Teama de supravietuirea fizica, abandonarea de catre grup sau pierderea ordinii fizice, teama de a fi atacat sau agresat
Reactii specifice in cazul perturbarii energetice – fuga sau frica
Elementul cu care ne pune in rezonanta – energiile subtile ale pamantului

Cel de-al doilea centru de forta, SWADHISTHANA, are ca zona de proiectie in corpul fizic zona situata deasupra organelor sexuale. Reprezinta constiinta senzuala, erotismul, imaginatia, fiind asociat cu potentialul creator. La nivel psihic, acest centru de forta determina in fiinta aspectele: dorinta nestavilita, imaginatie debordanta, senzualitate, nevoia de a avea familie. La nivel fizic controleaza asimi­larea, procreatia, sistemul limfatic si secretiile menstruale.

Chakra 3 – Manipura

Localizare – Al treilea centru energetic, numit MANIPURA, are ca zona de proiectie in corpul fizic zona plexului solar.
Reprezinta – constiinta expansiva, vointa de putere.
Reprezentare simbolica – constiinta pasionala si dinamismul.
La nivel psihic – controleaza vointa, ego-ul, individualitatea, expansivitatea, puterea, stapanirea de sine (autocontrolul), inteligenta practica.
La nivel fizic – coordoneaza procesele digestiei si activitatea organelor situate in zona abdominala.
Reactii specifice in cazul perturbarii energetice – Persoana in care predomina dizarmonios energiile lui Manipura Chakra se va lupta din rasputeri pentru putere personala si recunoasterea drepturilor sale chiar in detrimentul altor oameni.
Elementul cu care ne pune in rezonanta – energiile subtile ale focului.

Chakra 4 – Anahata

Situat in plan subtil in zona plexului cardiac, el corespunde trairilor empatice, afective, elevate ale iubirii si compasiunii universale.

Elementul subtil corespondent in cazul sau este aerul (vayu tattva). Anahata Chakra prezinta 12 directii sau canale energetice de vibratie pentru subtilele energii cosmice. Yoghinul care isi activeaza complet Anahata Chakra devine instrumentul de manifestare al Iubirii Divine. Tot la nivelul lui Anahata Chakra se afla reflexia Sinelui Suprem Esential (Atman), sub forma Sufletului individual.

Aceasta chakra marcheaza punctul de intalnire intre energiile specifice primilor trei centri de forta (legate de supravietuire, de apartenenta la grup, de comunicare si interrelationare, de sexualitate si de procese volitive) si energiile specifice ultimilor trei centri de forta (legate de intuitie, cunoastere).

Chakra 5 – Vishuddha

Localizare – Al cincilea centru de forta numit Vishuddha are ca zona de proiectie la nivelul corpului fizic zona gatului.
Reprezinta – constiinta pura, creativitatea.
Reprezentare simbolica – este salasul sunetului, al viselor, simbolul puritatii.
La nivel psihic – guverneaza exprimarea, inspiratia in vorbire, elocventa, sesizarea modelelor arhetipale, trezirea intuitiei. Acest centru subtil este foarte strans legat de sentimentul de acceptare, de receptivitate superioara, de protectie subtila.
La nivel fizic – controleaza activitatea corzilor vocale, a sistemului auditiv, a faringelui si a esofagului, precum si maduva osoasa. Glandele corespondente sunt tiroida si paratiroida. Acest centru de forta este legat de procesul complex de hranire.
Reactii specifice in cazul perturbarii energetice – activarea dizarmonioasa a glandelor corespondente duce la declansarea spasmofiliei. Se considera totusi ca factorii emotionali contribuie intr-o mare masura la declansarea acestei boli. Acestia se traduc simptomatic prin crize de insomnie, anxietate si accese de depresie.
Elementul subtil cu care ne pune in rezonanta – energiile subtile ale eterului
Simt – auzul

Chakra 6 – Ajna

Localizare – al saselea centru de forta numit Ajna Chakra are ca zona de proiectie la nivelul corpului fizic spatiul dintre sprancene si este supranumit „al treilea ochi” sau Ochiul lui Shiva.
Reprezinta – constiinta mentala superioara, care mijloceste perceptia directa a lumilor invizibile si sesizarea directa a aspectelor subtile ale manifestarii.
La nivel fizic – coordoneaza activitatea glandei pituitare (hipofiza) si a creierului mic. Hipofiza are un rol vital in sensul ca impreuna cu hipotalamusul alcatuieste sistemul de comanda al tuturor celorlalte glande endocrine.
La nivel psihic – controleaza intuitia superioara, clarvederea, capacitatea de anticipare a unor evenimente, perceperea instantanee a calitatilor oricarei fiinte umane, perceptia extrasenzoriala.
Reactii specifice in cazul activarii armonioase a acestui centru – confera putere de patrundere a mintii, capacitati telepatice, stapanire de sine, intelegere mentala prin identificare intelectuala, inteligenta creatoare.

Chakra 7 – Sahasrara

Localizare – al saptelea si ultimul centru subtil de forta, numit Sahasrara, are ca zona de proiectie la nivel fizic zona de deasupra crestetului capului. In literatura orientala, el mai este numit si „Centrul suprem de contact cu Dumnezeu”.
Simbolizeaza – detasarea de iluzie, stare care conduce la obtinerea cunoasterii supramentale, depline a Adevarului Suprem, conform caruia totul este unul si unul este tot.
La nivel psihic – fiinta dobandeste constiinta infinitului, cunoasterea supramentala inefabila. Functia psihica este de „deschidere” spirituala fata de forta creatoare a universului.
Reactii specifice in cazul activarii armonioase a acestui centru – Dinamizarea sistematica a lui Sahasrara (prin concentrare, meditatie si alte tehnici speciale) determina aparitia unor puteri paranormale si, in acelasi timp, ameliorarea unor stari patologice sau vindecari la nivelul fizic.

Fiinta umana in care acest centru a fost complet trezit traieste starea de continuitate a constiintei, de unitate a contrariilor, de transcendere a polaritatilor si fuziunea deplina cu Absolutul sau Dumnezeu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: